Språk:

nlensvbefrde

Granit

En vacker bänkskiva i granit ger köket en elegant känsla. Dessutom är de flesta typer av granit lätta att hålla rena och utomordentligt hållbara. Därför är det ingen överraskning att granit fortsätter vara ett populärt material i kökens bänkskivor.

 

Granit är en vulkanisk sten som formats av naturen för miljontals år sedan. Granit finns i de flesta delar av världen och alla stenbrott producerar sten med unik färg och karaktär. De flesta typer av granit är ganska grova i strukturen. Detta ger ofta graniten en gropig yta, vilket är särskilt tydligt i ljus från en spotlight. Det är inte något tecken på bristfällig kvalitet, utan på produktens naturliga egenskaper. Färg och variation i uppbyggnaden är också något som förekommer i alla typer av granit. Av denna anledning kan färger och andra prover bara användas som en riktlinje.

 

Granitytor

De flesta granitytor som Jetstone levererar är polerade (högblanka). Utöver det lyxiga utseendet och känslan har denna typ av yta också fördelen att den är förseglad, vilket gör den mindre mottaglig för fläckar.

Vissa typer av granit kan även levereras med en matt yta i olika utföranden; satäng (borstad) och flammad (strukturerad). Granit med en matt yta ger bänkskivan ett rustikt utseende. Det övre skiktet har dock en relativt öppen struktur, vilket betyder att materialet är mer mottagligt för fläckar, i huvudsak under de första månaderna. Detta blir bättre med tiden och materialet mörknar också något.

 

Granit i vardagen

Även om egenskaperna varierar något med färgerna kan de olika ytorna som en riktlinje jämföras på följande sätt:

 

Reptålighet

Granit, polerad + + + + + [bra]
Granit, satäng + + + + + [bra]
Granit, flammad + + + + + [bra]

 

Värmetålighet*

Granit, polerad + + + + + [bra]
Granit, satäng + + + + + [bra]
Granit, flammad + + + + + [bra]

 

Tålighet mot fläckar

Granit, polerad + + + + [okej]
Granit, satäng + + + [acceptabel]
Granit, flammad + + [måttlig]

 

* Även om graniten är mycket tålig mot värmeskador finns det en risk för att ”termisk chock” uppstår i bänkskivan på grund av stor temperaturskillnad (exempelvis om en mycket varm gryta placeras på en kall yta). Termisk chock orsakar permanent skada.