Språk:

nlensvbefrde

En vacker bänkskiva i granit ger köket en elegant känsla. Dessutom är de flesta typer av granit lätta att hålla rena och utomordentligt hållbara. Därför är det ingen överraskning att granit fortsätter vara ett populärt material i kökens bänkskivor.

 

Vad är granit?

Granit är en magmatisk bergart som har formats av naturen för miljontals år sedan. Granitutvinning sker nästan överallt i världen; varje utvinningsområde har sin egen färg och karaktär. De flesta typer av granit är relativt grova i struktur. Därför har granit ofta en gropig yta, vilket tydligt syns i ljuset från en spotlight. Detta är inte ett tecken på mindre kvalitet, utan på produktens naturliga egenskaper. Färg- och strukturskillnader är också något som förekommer i alla typer av granit. Tillhandahållna färgprover och andra färgbilder kan därför endast användas som en indikation. Vi erbjuder dock konsumenterna möjligheten, efter överenskommelse, att välja mellan de tillgängliga granitpartierna i vårt lager.

 

Granitytor

De flesta bänkskivor i granit har en polerad yta (högblank). Ett antal granitfärger kan även levereras med en matt yta, som finns i tre varianter: matt (mattglans), satäng (borstad) och flammad (strukturerad). Granit med matt yta ger bänkskivan ett robust utseende, men har också ett relativt öppet toppskikt. Speciellt under de första månaderna är materialet känsligare för fläckar. Detta kommer att förbättras med tiden och materialet blir också något mörkare i färg.

 

Granit i vardagen

Granitegenskaperna kan variera något beroende på färg och yta, men i allmänhet har materialet bra reptålighet och är mycket tålig mot värme. Det rekommenderas dock att alltid använda underlägg, eftersom varma pannor, lock och ugnsformar kan orsaka en så kallad termisk chock, vilket orsakar permanent skada.
Granit med en polerad (blank) yta är tillräckligt fläckbeständig. I enfärgade färger och i granittyper med en matt (satäng) eller flammad yta kommer eventuella fläckar att synas mer, men med rätt underhåll kan dessa fläckar vanligtvis också tas bort ordentligt.
Vill du veta mer om egenskaperna hos granit och hur materialet är i jämförelse med andra material? Ta då en titt på vår speciella sida om materialegenskaper.

Letar du efter information om andra typer av natursten? Ta en titt på vår sida om belgisk granit och vår sida om marmor.