Språk:

nlensvbefrde

Marmor

En bänkskiva av marmor ger köket ett fräscht, lyxigt utseende. Marmor utvinns på många ställen världen över: varje utvinningsområde erbjuder sin egen färg och utseende. Bianco Carrara, den mest kända marmorsorten, kommer t.ex. från Italien.
Ett typiskt drag hos marmor är den ådriga strukturen, som kan variera enormt mellan olika partier, från knappt märkbar till mycket framträdande. Ådrornas färgton kan variera från ljus till mörk och deras storlek från smal till bred. Det kan också finnas vita punktfläckar och krackeleringar på bänkskivans yta. De kan kännas litet grova och öppna och vara fullt synliga. Ett upp till 3 millimeter stort hål i bänkskivans yta faller inom denna tolerans.

 

Användning av marmor

Det är dock viktigt att man förstår och är medveten om att en bänkskiva av marmor är ganska känslig för repor och fläckar, även om materialet har behandlats med ett impregneringsmedel (eller annat tätningsmedel).
När man arbetar på en bänkskiva av marmor förändras materialets utseende och så småningom ser det ’använt’ ut. Bland annat blir repor och fläckar synliga på och under ytan.
Vi kan i stora drag klassificera egenskaperna hos marmor enligt följande:
Repbeständighet        +                  [dålig]
Värmebeständighet   + + + + +    [bra]
Fläckbeständighet     +                  [dålig]

 

Marmor är visserligen värmebeständig, men mycket varma kastruller eller ungsformar kan orsaka en s.k. termochock, vilket leder till irreparabla skador. Använd därför alltid ett underlägg.

 

Reklamationer

När det gäller marmorns utseende och egenskaper kan vi tyvärr inte ta upp några reklamationer till behandling. Jetstone påtar sig inte heller något ansvar beträffande produktegenskaperna hos detta material. Läs även vår marmor disclaimer som beskriver marmors speciella egenskaper och annan viktig info. Du kan ladda ner den här.

Jetstone rekommenderar bänkskivor av komposit, keramik eller Dekton som problemfria alternativ till marmor.