Språk:

nlensvbefrde

En bänkskiva av marmor ger ett kök en vacker och lyxig utstrålning. Utvinningen av marmor äger rum på otaliga platser i världen; varje utvinningsområde har sin egen färg och utstrålning. Bianco Carrara, den mest kända typen av marmor, kommer exempelvis från Italien.

Ett typisk drag hos marmor är den ådriga strukturen, som kan variera enormt mellan olika partier, från knappt märkbar till mycket framträdande. Ådrornas färgton kan variera från ljust till mörkt och storleken från smal till bred. Vita punktfläckar och krackeleringar kan också förekomma på ytan av bänkskivan, som kan kännas lite grova och öppna och vara tydligt synliga. En öppning i bänkskivans yta på upp till 3 millimeter faller inom denna tolerans.

 

Marmor i vardagen

Det är viktigt att man förstår och är medveten om att en bänkskiva av marmor är känslig för repor och fläckar, även om materialet har behandlats med ett impregneringsmedel (eller annat tätningsmedel). När man använder en bänkskiva av marmor, förändras materialets utseende och kommer den att se ”använd” ut. Bland annat kommer repor och fläckar att synas på och under ytan. Det är därför mycket viktigt att veta hur man korrekt underhåller en marmorbänk.
Marmor är visserligen värmebeständig, men mycket heta pannor eller ugnsformar kan orsaka en så kallad termisk chock, vilket kan orsaka en permanent skada. Använd därför alltid underlägg.
Vill du veta mer om egenskaperna hos marmor och hur materialet är i jämförelse med andra material? Ta en titt på vår speciella sida om materialegenskaper.

 

Marmorlook

Förutom äkta marmor levererar Jetstone också en rad färger i komposit, keramik och Dekton som ger en vacker naturlig marmorlook. Till skillnad från äkta marmor har dessa material mycket praktiska egenskaper. Letar du efter en praktisk översikt över alla marmorliknande material i Keramik och Dekton? Ta en titt på vår speciella sida om detta.

 

Reklamationer

Tyvärr kan vi inte ta emot några reklamationer om utseendet och egenskaperna av marmor. Jetstone påtar sig inte heller något ansvar beträffande produktegenskaperna hos detta material. Jetstone rekommenderar bänkskivor av komposit, keramik eller Dekton som ett problemfritt alternativ till marmor.