Språk:

nlensvbefrde

Kvartskomposit

Jetstones bänkskivor i kvartskomposit finns i ett ojämförbart urval av färger och ytor. En bänkskiva i kvartskomposit kan användas för att ge köket ett modernt och rationellt utseende och känsla, men är också perfekt för ett mer traditionellt utseende eller en enkel, klassisk design.  Dessutom är de flesta typer av kvartskomposit oerhört praktiska. En av anledningarna till att kvartskomposit för närvarande är det populäraste valet för bänkskivor i kök.

 

Kvartskomposit är ett konstgjort stenmaterial tillverkat av kvarts. Även om det finns dussintals tillverkare av kvartskomposit världen över, väljer Jetstone att enbart arbeta med ledande, NSF-certifierade leverantörer som t.ex. Caesarstone, Diresco och Silestone.  NSF-certifieringen ger er en garanti om att ni köper en bänkskiva i kvartskomposit som uppfyller standarden för livsmedelssäkerhet!

Kvartskomposit har en ganska regelbunden färg och struktur, men tack vare att den tillverkats av naturliga råvaror betyder det att variationer i färg och struktur (exempelvis vid jämförelse med proverna) aldrig kan uteslutas.

 

Kvartskompositytor

De flesta kvartskompositytor som Jetstone levererar är polerade (högblanka). Utöver det lyxiga utseendet och känslan har denna typ av yta också fördelen att den är förseglad, vilket gör den mindre mottaglig för fläckar.

Vissa kvartskompositfärger kan också levereras med en matt yta i två varianter; matt (lågblank) och satäng (borstad). Kvartskomposit med en matt yta ger bänkskivan ett rustikt utseende. Det övre skiktet har dock en relativt öppen struktur, vilket betyder att materialet är mer mottagligt för fläckar, i huvudsak under de första månaderna. Detta blir bättre med tiden och materialet mörknar också något.

 

Kvartskomposit i vardagen

Även om egenskaperna varierar något med färgerna kan de olika ytorna som en riktlinje jämföras på följande sätt:

 

Reptålighet

Kvartskomposit, polerad   + + + + + [bra]
Kvartskomposit, satäng   + + + + + [bra]

 

Värmetålighet*

Kvartskomposit, polerad   + + + + [okej]
Kvartskomposit, satäng   + + + + [okej]

 

Tålighet mot fläckar

Kvartskomposit, polerad   + + + + + [bra]
Kvartskomposit, satäng   + + + [acceptabel]

 

* Även om kvartskompositen är mycket tålig mot värmeskador finns det en risk för att ”termisk chock” uppstår eller att bindemedlet (konstharts) bränns om bänkskivan utsätts för stora temperaturskillnader (exempelvis om en mycket varm gryta placeras på en kall yta), vilket orsakar permanent skada.