Språk:

nlensvbefrde

Kvartskomposit

Bänkskivor av kvartskomposit finns i ett mycket brett utbud av färger och utföranden. För varje köksstil finns därför en lämplig bänkskiva i kvartskomposit. Nästan alla typer av kvartskompositmaterial har dessutom mycket praktiska egenskaper, vilket enkelt förklarar varför kvartskomposit för närvarande är den mest populära köksbänken.

 

Vad är kvartskomposit?

Kvartskomposit är ett industriellt tillverkat stenmaterial, med kvarts som huvudkomponent. Även om det finns dussintals producenter av kvartskomposit i världen, arbetar Jetstone bara med ansedda och NSF-certifierade kompositleverantörer som Caesarstone, Diresco och Silestone. Denna NSF-certifiering ger dig garanti att du köper livsmedelssäker kvartskomposit!
Kvartskomposit är i allmänhet mycket konstant i färg och struktur, men på grund av de naturliga råmaterialen går det aldrig att utesluta färg- och strukturskillnader jämfört med färgproverna.

 

Kvartskompositytor

De flesta bänkskivor som Jetstone levererar i kvartskomposit har en högblank yta (polerad). Men även den matta borstade ytan (satäng) är populär i kvartskomposit. Det ger bänkskivan en mer robust utstrålning, men är mer känsligt för fläckar i de första månaderna.

 

Kvartskomposit i vardagen

Egenskaperna hos kvartskompositmaterial kan variera något per färg och yta, men i allmänhet gäller att materialet har en bra reptålighet och är tämligen värmebeständigt. Det rekommenderas dock att alltid använda underlägg, eftersom varma pannor, lock och ugnsformar kan orsaka en så kallad termisk chock, vilket orsakar permanent skada.
Kvartskomposit med en polerad (högblank) yta är mycket fläcktåligt, speciellt i melerade färger. I enfärgade färger och i kvartskompositmaterial med en matt (satäng) yta kommer eventuella fläckar att vara mer märkbara, men med rätt underhåll kan dessa fläckar mestadels också tas bort ordentligt.

 

Specifika egenskaper

I kvartskomposit kan det förekomma små pigmentfläckar, ‘högkontrastföroreningar’ (till exempel ljusa partiklar i ett mörkt material, eller omvänt). Under blandningsprocessen uppkommer dessa pigmentfläckar, dock påverkar detta inte kvaliteten av materialet utan är en naturlig del av kvartskomposit.

 

Vill du veta mer om egenskaperna hos kvartskompositmaterial och hur materialet relaterar sig till andra material? Ta en titt på vår speciella sida om materialegenskaper.