Språk:

nlensvbefrde

Keramik

Bänkskivor i keramik är på stark uppgång. Inte så konstigt, eftersom keramik har extremt praktiska egenskaper och i det växande sortimentet finns bra svar på aktuella trender. Vår keramiksamling innehåller exempelvis för tillfället ett antal material som har den vackra utstrålningen av rost, marmor och betong.

 

Vad är keramik?

Keramik är en industriellt tillverkad produkt, med lera som huvudkomponent, som pressas under extremt högt tryck och sedan bränns vid hög temperatur. Det är en vidareutvecklad version av materialet som är känt från klinkerindustrin, men då tillgängligt i dimensioner av vilka vi kan producera skräddarsydda bänkskivor.
Keramik är vanligtvis mycket konstant i färgen, men på grund av de naturliga råmaterialen går det aldrig att utesluta färg- och strukturskillnader jämfört med färgproverna.

 

Keramik i vardagen

Även om egenskaperna varierar något beroende på färg och yta, är keramik i allmänhet väldigt reptåligt och värmebeständigt. Du kan därför med förtroende ställa ner din varma panna på arbetsbänken. Keramiken är också utmärkt tålig mot fläckar. Och om en envis fläck ändå uppstår, är det vanligtvis lätt att ta bort den med korrekt underhåll. I jämförelse med granit och komposit är keramik mer känslig för skador vid slag och spetsiga belastningar. Var därför alltid uppmärksam på skarpa och/eller tunga föremål som kan falla ner på bänken.

 

Specifika egenskaper

I keramik kan det förekomma små gropar och ojämnheter i ytan (kan vara synliga vid belysning från sidan) samt även små pigmentfläckar, ‘högkontrastföroreningar’ (till exempel ljusa partiklar i ett mörkt material, eller omvänt). Dessa egenskaper tyder inte på någon försämrad kvalitet av materialet utan är en naturlig del till följd av blandningsprocessen i produktionen.

 

Vill du veta mer om keramikens egenskaper och hur materialet relaterar till andra material? Visa sedan vår speciella sida om materialegenskaper.