Språk:

nlensvbefrde

Dekton är ett relativt nytt material för arbetsbänkar, utvecklat av Cosentino (känt för kompositmärket Silestone). Färgprogrammet ökar långsamt men säkert och omfattar för närvarande inte bara traditionella färger, utan också ett antal vackra look-a-likes för natursten och betong.
Dekton är nära relaterat till keramik. Dektons produktionsprocess omfattar emellertid även metoder och inslag från glas- och kompositindustrin. Under högt tryck och temperatur bildas en ultrakompakt massa under denna process.

 

Dektons ytor och egenskaper

Dekton finns med en matt, borstad yta (satäng) samt med en X-gloss högblank yta (polerad). Även om de två olika ytorna ger ett kök en helt annan utstrålning, har de båda gemensamt att de har väldigt praktiska och hygieniska egenskaper.

Dekton är i allmänhet mycket konstant i färgen. Men eftersom Dekton består av naturliga råmaterial, går det aldrig att utesluta färg- och strukturskillnader jämfört med färgproverna.

 

Dekton i vardagen

Även om egenskaperna kan variera något per finish, har Dekton i allmänhet en utmärkt reptålighet och värmebeständighet. Så du kan med förtroende ställa ner din varma panna direkt på bänkskivan.
Dekton är utmärkt tålig mot fläckar. Om en envis fläck ändå skulle uppstå, är den vanligtvis lätt att ta bort med korrekt underhåll. Jämfört med granit och komposit är Dekton mer känslig för skador vid slag eller spetsiga belastningar. Var därför alltid uppmärksam på skarpa och/eller tunga föremål som kan falla ner på bänken.

 

Specifika egenskaper

I Dekton kan det förekomma små pigmentfläckar, ‘högkontrastföroreningar’ (till exempel ljusa partiklar i ett mörkt material, eller omvänt). Dessa egenskaper tyder inte på någon försämrad kvalitet av materialet utan är en naturlig del till följd av blandningsprocessen i produktionen.

 

Vill du veta mer om Dektons egenskaper och hur materialet är i jämförelse med andra material? Ta då en titt på vår speciella sida om materialegenskaper.