Språk:

nlensvbefrde

Dekton

Dekton är ett nytt material för arbetsbänkar som har utvecklats av Cosentino (känt för kompositmärket Silestone). Kulörprogrammet blir allt större och omfattar för närvarande förutom traditionella färger också ett antal snygga look-a-likes för natursten och betong.

Dektons produktionsprocess innehåller metoder och inslag från keramik-, glas- och kompositindustrin. Under höga tryck och temperaturer bildas då en ultrakompakt massa.

 

Dekton ytor och egenskaper

Dekton finns både med matt borstad yta (satäng) och med X-gloss högblank yta (polerad). Även om de båda ytorna ger helt olika utstrålning åt ett kök har de det gemensamt att de erbjuder extra praktiska och hygieniska egenskaper.

Dekton är genomgående mycket konstant i kulören. Men eftersom Dekton består av naturliga grundmaterial går det aldrig att utesluta kulör- och strukturvariationer jämfört med färgkoderna.

 

Dekton i vardagen

Även om egenskaperna varierar något beroende på färg, kan Dekton vanligtvis beskrivas på följande sätt:

 

Reptålighet

Dekton satäng  + + + + + + [utmärkt]
Dekton polerad  + + + + + [bra]

 

Värmetålighet

Dekton satäng  + + + + + + [utmärkt]
Dekton polerad  + + + + + + [utmärkt]

 

Tålighet mot fläckar

Dekton satäng  + + + + + + [utmärkt]
Dekton polerad  + + + + + + [utmärkt]

 

I motsats till granit och kvartskomposit är Dekton känslig för slag eller spetsiga belastningar. Detta är i synnerhet relevant vid transport. Var dock försiktig med spetsiga och/eller tunga objekt som kan falla ner på ytan.