Språk:

nlensvbefrde

Hantera kvartsdamm säkert

 

Hantera kvartsdamm säkert

Efter rapporter om kvartskomposit och kvartsdamm vill vi förklara hur vi hanterar detta.

 

Jetstone tillverkar bänkskivor av högkvalitativa material. Jetstone bearbetar också komposit som innehåller kvarts, mellan 10 % och 90 %; i genomsnitt ca 40 %. Det är bra att det kommer uppmärksamhet för detta ämne.

 

Jetstone anser att det är av yttersta vikt att låta sina anställda arbeta säkert. Skydd mot eventuella risker med kvartsdamm är en del av detta. Det gör vi främst genom att arbeta med mycket vatten under nästan alla moment (sågning, CNC och polering), så att så mycket damm som möjligt avlägsnas direkt med vattnet. På platser där arbete måste utföras ”torrt” tillhandahåller vi källutsug med HEPA-filter (till exempel på slipmaskiner och kapsågar) och vid behov tillhandahåller vi personlig skyddsutrustning.

 

Eftersom en bänkskiva är en specialtillverkad produkt, krävs så lite sågning eller borrning som möjligt på plats. Om arbete ändå behöver utföras på plats och om vått arbete inte är eller inte möjligt, använder vi, förutom dammutsug med HEPA-filter, ytterligare andningsskydd i form av dammfiltermasker av klass FFP3.

 

Vi har externa, oberoende kontroller som utförs regelbundet av en yrkeshygieniker i enlighet med NEN-EN 689-standarderna. Vi gör detta för att testa resultaten av alla dessa försiktighets- och skyddsåtgärder, så att Jetstone uppfyller lagkraven. Dessutom övervakar Arbetsinspektionen SZW i Nederländerna efterlevnaden av detta. Vi informerar och instruerar våra anställda på olika sätt om vilka säkerhetsåtgärder som krävs. Dammfritt arbete diskuteras också i de nationella lärandemålen för VCA-säkerhetskursen för våra tekniker.

 

Kvarts är ett av de vanligaste mineralerna i världen och kallas även kiseldioxid. Kvartspartiklar är ungefär 100 gånger mindre än sandkorn och finns i sand och nästan alla naturliga bergarter. Det används därför över hela världen i många industrier och produkter, såsom betong, kalksandsten, tegel och kompositer.

 

Det finns inga risker för konsumenter med en bänkskiva av stenliknande material. Kvartsdamm frigörs trots allt bara när stenliknande bänkskivor bearbetas, till exempel vid sågning, polering eller slipning. En bänkskiva monterad på ett kök är därför inte på något sätt skadlig för konsumenten.

 

Att arbeta säkert är av stor vikt för Jetstone och vi vidtar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skapa en säker arbetsmiljö och informera våra kunder om ansvarsfull hantering av våra produkter.

 

Vi kommer att fortsätta att vara uppmärksamma på att arbeta säkert.