Språk:

nlensvbefrde

Belgisk Kalksten

En bänkskiva av Belgisk Kalksten ger ett kök ett vackert lantligt utseende. Belgisk Kalksten är därför en populär typ av sten på bondgårdar eller i klassiska interiörer. Precis som granit är Belgisk Kalksten en typ av natursten. Egenskaperna hos Belgisk Kalksten skiljer sig emellertid väsentligt från granitens egenskaper. I motsats till granit är Belgisk Kalksten inte en fast sten utan en sedimentär bergart. Den utvinns i områden där havet en gång fanns. På grund av denna ursprungshistoria är Belgisk Kalksten betydligt mindre hård än granit och därför mindre reptålig. Därför är Belgisk Kalksten dessutom ett kalkigt material, vilket medför att materialet har en låg syrabeständighet.

 

Vidare har Belgisk Kalksten specifika externa egenskaper som fossiler, till exempel från små djur som bodde på havsbotten. Vita ådror och den så kallade ”eld”, som visar sig i form av kolkoncentrationer och en öppen ytstruktur, är också egenskaper som är oupplösligt knutna till denna typ av sten. Dessa egenskaper bidrar till det levande utseendet och påverkar inte materialets kvalitet.

 

 

Belgisk Kalksten i vardagen

Det är viktigt att förstå och vara medveten om att en bänkskiva av Belgisk Kalksten är känslig för repor och fläckar, även om materialet har behandlats med ett impregneringsmedel (eller annat tätningsmedel). När man använder en bänkskiva av Belgisk Kalksten, förändras materialets utseende och kommer den att se ”använd” ut. Bland annat kommer repor och fläckar att synas på och under ytan. Det är därför mycket viktigt att veta hur man korrekt underhåller en Belgisk Kalkstenbänk.

 

Belgisk Kalksten är visserligen värmebeständig, men mycket heta pannor eller ugnsformar kan orsaka en så kallad termisk chock, vilket kan orsaka permanent skada. Använd därför alltid underlägg.

 

Vill du veta mer om egenskaperna hos Belgisk Kalksten och hur materialet är i jämförelse med andra material? Ta en titt på vår speciella sida om materialegenskaper.

 

 

Reklamationer

Tyvärr kan vi inte ta emot reklamationer om utseendet och egenskaperna av Belgisk Kalksten. Jetstone påtar sig inte heller något ansvar beträffande produktegenskaperna hos detta material. Jetstone rekommenderar bänkskivor av komposit, keramik eller Dekton som ett problemfritt alternativ till Belgisk Kalksten.